Dlhodobo nezamestnaní by mohli pracovať aj mimo obce, kde sú evidovaní

22.08.2011 Sabinov

Sabinov 22. augusta (TASR) – Zástupcovia regionálnych združení Združenia miest a obcí Slovenska z hornotoryského regiónu, Šariša a ľubovnianskeho regiónu rokujú dnes v priestoroch Mestského úradu v Sabinove o navrhovaných zmenách sociálnych zákonov v podmienkach samosprávy.

Pracovné stretnutie sa koná na podnet poslanca Národnej rady SR Štefana Kužmu (SDKÚ-DS) a za účasti štátnej tajomníčky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Lucie Nicholsonovej. „Je to k zmene zákonov o hmotnej núdzi, o sociálne vylúčených spoločenstvách a o príspevkoch na bývanie, v podstate zákony, ktoré podstatne chcú zmeniť život ľudí, ktorí sú v hmotnej núdzi,“ priblížil Kužma.

Účastníci sa zhodli, že systém, ktorý doposiaľ fungoval, resp. nefungoval, len zvyšoval chudobu a počet ľudí v ohrození. „Situácia, najmä v osadách, sa prudko zhoršuje, je nutná radikálna zmena,“ konštatoval Kužma. Tá by mala podľa neho spočívať v dvoch základných veciach. Jednou z nich je zmena motivácie ľudí cez sociálne dávky.

„Podstatne zvýšiť rozdiel medzi tými, ktorí budú aktívni, čiže budú nejakým spôsobom pracovať alebo pomáhať a vzdelávať sa, oproti tým, ktorí to robiť nebudú,“ vysvetľuje Kužma. Táto oblasť sa týka sociálnych dávok. Zároveň dochádza k zmenám aj v oblasti zákonov o zamestnanosti, kde sa podľa Kužmu budú podstatne rozširovať možnosti týchto ľudí sa zamestnať.

„To, čo doteraz bolo celé zvalené len na obce, ktoré to objektívne nemohli zvládnuť, hlavne ak mali veľké osady, tak veľkú úlohu si berie štát a bude snaha zamestnávať ľudí aj v štátnych organizáciách, organizáciách krajskej samosprávy, ale aj v iných obciach, než z akej obce občania pochádzajú, čo doteraz nebolo možné,“ doplnil Kužma.

Predpokladá, že výstupom tohto pracovného stretnutia bude podpora navrhovaných zmien od ľudí, ktorí sú najbližšie tomuto problému a zároveň aj rady od nich, čo ešte v spomínaných zákonoch treba zmeniť alebo vylepšiť. „Ja si myslím, že tento problém je najvážnejším problémom tejto krajiny, radikálne nám stúpa počet ľudí nepracujúcich, bez akéhokoľvek vzdelania, ktorí sa nedokážu začleniť do normálnej spoločnosti. Za posledné roky sa to viac ako zdvojnásobilo a ak nedokážeme nájsť odvahu na radikálne riešenie, tak táto spoločnosť nám tu zahynie,“ uzavrel Kužma.
 

Vyberte región